keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Hetkessä elämisen taito

 
Lapsella on ällistyttävä lahja elää tässä hetkessä. Me aikuiset unohdamme usein tämän hetkessä elämisen taidon ja lähdemme suorittamaan montaa asiaa yhtä aikaa, vailla nauttimista, keskittymistä itse elämään ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.

Lapsella tämä hetkessä elämisen ja kokemisen taito on mielestäni hyvin vahva. Otetaanpa vaikka esimerkiksi esine, johon Kaapo on kiintynyt. Meillä se on tällä hetkellä pallo ja auto. Jos Kaapo näkee esim. pallon, voi hänen ilmeestään lukea aidon kiinnotumisen, nautinnon tunteen tätä hänellä rakasta ja tärkeää esinettä kohtaan. Kaapolla ei ole kiire minnekkään. Hän keskittyy siihen hetkeen aidosti. Kaapo tutkii innostuneena esinettä, kokeilee, tuntee, haistaa, maistaa ja aidosti kiinnostuneena iloitsee tästä kokemuksestaan ja on tyytyväinen itseensä. Hän on aidosti läsnä jokaisessa hetkessä, vailla ennakkoluuloja, vailla vaateita itseään tai muita kohtaan. Hän tutkii ja siirtyy tyytyväisenä seuraavaan "työhönsä".Meillä aikuisilla on paljon opittavaa lapsilta. Se on elämistä tässä ja nyt. Ei märehtemistä ja murehtimista tulevasta, ei menneiden vatvomista vaan elämistä tässä hetkessä juuri sellaisena kuin se sillä hetkellä tarjoaa. Oikeastaan sen ei pitäisi olla hirveän vaikeaakaan, kun kiinnittäävää vaan huomiota siihen mitä ajattelee ja muistuttaa itseään läsnäolemisen taidosta.

Kiirehdimme välillä ajatustemme kanssa asiasta toiseen pysähtymättä, kuuntelematta, nauttimatta elämästä sillä hetkellä. Helposti joudumme oravanpyörään, jolloin elämä jää jollain lailla suorittamiseksi mutta jos pysähtyisimme edes muutamiksi hetkiksi lapsen lailla, uskon sen avaavan meille uusia ovia elämästä nauttimiseen ja hetkessä elämiseen.

Näissä siskoni ottamissa kuvissa on minusta hienosti puettu tämä taito kuviksi.

Nautinnollisia hetkiä tähän päiväänne ja sen jokaiseen hetkeen!

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei Hanna,
Ensimmäisen kerran "ehdin" käydä blogissasi. Olen kanssasi samaa mieltä kyvyttömyydestämme olla tässä ja nyt. Vain tässä ja nyt. Olen osaltani miettynyt sitä kummallista harhaa, että voisimme hallita elämää. Vaikuttaa siihen mitä elämässä tapahtuu ja kyetä kontrolloimaan sitä. Se ei onnistu. Pitää vain luottaa siihen, että elämä kantaa ja täytyy uskaltaa hypätä. Elämä on kuitenkin vain tätä hetki tässä ja nyt. Iso halaus ja kaikkea hyvää teidän koko perheelle.
Leena

Piia kirjoitti...

Tartu hetkeen... hidastamalla hyvinvointiin!

”Hidas elämä on sitä, että arjessa on mukava rytmi ja sopiva vauhti. Silloin ehdit antaa aikaa asioille, joita rakastat. Malta keskittyä, vaikuttua ja vaihtaa määrän laatuun. Hidas elämä on asenne. Hidastaa voi nopeastikin.”

Asia joka niin monelta on kadoksissa tänä päivänä. Jospa jokainen löytäisi päiväänsä edes pienen hetken pysähtyä, rentoutua.

Hyviä hidasteluita ja elämisen hetkiä kaikille!

Kaaponkammari kirjoitti...

Leena: Kiitos kun kävit kammarissa. Ja varmaan yks pointti on se, että ei vaadi itseltään liikaa, yrittää olla tässä hetkessä ja vaikuttaa siihen mihin pystyy. Lopun antaa sitten mennä omalla painollaan. Iso halaus myös sinulle!

Piia: Täyttä asiaa koko lause. Olen muutaman kerran törmännyt hidastaelämää.fi sivuille, jotka vaikuttavat mielenkiintoisilta. Oletko kurkannut?

-m- kirjoitti...

Asiaa!! Ja hienot kuvat ;o)

Kape on niin söpöliini!

Virpi kirjoitti...

Osuitpa naulan kantaan! Ihana kuvasarja ja tyytyväisen näköinen poika :) Mukavaa viikonloppua teille!

Peppi kirjoitti...

Tosiaan söpö kuvasarja :)
Niinpä, mihin meillä aikuisilla on kiire. Monesti ihmiset elävät sittenkun-elämää ja jos sitä sittenkun-hetkeä ei koskaan tulekaan pitäisi osata nauttia juuri tästä.
Monesti lomienkin aluksi on päällä sellainen suorittaminen - minne mennään, mitäs tehdään seuraavaksi - ennenkuin osaa hidastaa ja nautiskella ihan vaan siitä olemisesta.
Ja nyt yritän rauhoittua viikonloppuun - mukavaa vloppua myös sinne!

Anonyymi kirjoitti...

Loistava kirjoitus!
Paljon on opittavaa.

terkuin Katariina

Terhi kirjoitti...

Kiirekiirekiire - kuka sen kiireen meille tekee, jos emme itse. Pitää tehdä lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon, aikataulutusta päivä toisensa jälkeen. Milloinhan sitä tosiaan osaisi pysähtyä nauttimaan kustakin hetkestä sellaisenaan, vaikeeta on. Lapset osaavat senkin. Ihastuttava kuvasarja Kaaposta <3