lauantai 18. tammikuuta 2014

Rosoista arkirakkautta


 
Rakkauden iltaa oli odotettu kovasti ja vihdoin se koitti. Jee!
Illan vetäjinä toimivat  aviopari Hannu ja Maija Nyman, jotka toivottivatkin meidät osallistujat  tervetulleeksi rosoisen arkirakkauden iltaan.  Jokaiseen parisuhteeseen mahtuu paljon hyviä hetkiä mutta niiltä karikoiltakaan ei voida valitettavasti välttyä.  Nymanit kertoivat avoimesti ja humorilla höystettynä heidän pitkän liiton vaiheista ja niistä kuopista, joita matkalle on mahtunut. Paikalla tilaisuudessa olivat myös Antti Kaikkonen ja Satu-Taiveaho, jotka kertoivat heidän avioliitostaan; iloista ja myös niistä haasteista, joita matkanvarrelle on osunut. Heille vaikeita asioita ovat olleet julkisuudessakin tutuksi tulleet aiheet lapsettomuus ja yhteisen ajan puuttuminen, ei siis mitään kevyitä aiheita käsiteltäviksi. Vaikeudet ovat lujittaneet niin Kaikkosten kuin Nymanien suhdetta, mutta eihän se aina niin mene. On yhtä  monta tarinaa kuin parisuhdettakin.
Nymanit puhuvat parisuhteen viidestä ässästä.  Ihmisten elämä niin työssä kuin vapaa ajalla on muuttunut projektiluontoiseksi, ei sitouduta pitkäksi aikaa, vaan  luovutetaan helpommin kuin aikaisemmin. Monelle avioliitostakin on saattanut tulla projekti, kun yksi loppuu alkaa seuraava projekti. Toki he korostivat, että he eivät millään lailla väheksy uusioperheitä, mutta yleisesti ihmiset luovuttavat helpommin. Onhan meidän avioerotilastot melko komeat, ehkä tämä projektiluonteisuus on osa sitä. Toinen sitoutumiseen liittyvä näkökulma oli sitoutuminen avioparien erilaisuuteen. Oikeastaan illan keskeinen teema olikin juuri siinä, että kuinka erilaisia pariskunnat ovat ja kuinka paljon toinen voi ärsyttää, mutta kuinka kaiken tämän keskellä voidaan sietää toista ja löytää silti se yhteinen sävel.

Toinen ässä joka minuun kolahti olivat sanat. Parisuhteessa toinen saattaa olla vaikkapa kovempi puhumaan kuin toinen tai sitten toinen yksinkertaisesti puhuu toisen päälle, eikä anna tilaa toiselle edes yrittää puhumista. Hannu ja Maija Nymanneilla oli sellainen tilanne, että Maijan juuret ovat karjalasta ja hän on luonteeltaan  erittäin suulas. Hannu juuret taas tulevat toiselta puolelta Suomea ja hän on hiljainen ja harkitseva. Tämä aiheutti heille yhteentörmäyksiä. Hannu oli pohtinut ja miettinyt asiaa pitkään. Mikä oli syynä siihen, että hän ei puhunut ”ihon sisäisistä asioista” eli tunteista juuri ollenkaan. Hän nosti syiksi erilaiset pelot ja toisen odotukset, joita hän ei halunnut pettää ja sen takia hän ei saanut puhuttua. Vuosien myötä tilanne on muuttunut, kun he ovat työstäneet asiaa. He  korostivat, että jokaisessa parisuhteessa on ristiriitoja ja kompastuskivia ja ne kuuluvat liittoon. Se on sitä rosoista rakkautta. Eköhän tuo puhumattomuus ole aika monelle miehelle tuttua. Minä ainakin tiedän monta :) Heidän ohjeensa siihen oli se, että toista ihmistä ei saa yrittää lähteä muuttamaan, esimerkkinä vaikka puhuminen, mutta sen oivaltaminen, että hän ilmaisee itseään erillä lailla kuin sinä itse on se juttu.
Viisi ässää ovat  sitoutuminen, sanat, seksi, sovinto ja siunaus, joita he käsittelivät illan aikana. Nymanit samoin kuin Kaikkonen&Taiveaho suosittelivat lämpimästi parisuhdeleirejä, josta taidankin kirjoittaa jossain vaiheessa ihan itsekkäistä syistä, sillä minua kiinnostaa ne kovasti. Minua hieman huvitti, kun kerroin muutamille ihmisille tai no minähän olen kertonut koko kansalle, että mennään rakkauden iltaan ja sain spontaaneja kommenteja muutamilta, että mikä teillä on ongelmana, kun menette sinne.  On vallalla sellainen ajatus, että parisuhdetta ei voi hoitaa ennen kuin on joku ongelma. No minusta se on sitten jo vähän myöhäistä.
Oheinen kuva on FB:stä avioparista, jotka päättivät uusia vihkikuvansa 80 avioliittovuoden jälkeen. Avioparin ikä 103 ja 106 vuotta. Heillä varmaan pahimmat särmät on jo hiottu...

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hanna, olipa hyvä kirjoitus. Erittäin tärkeää asiaa. Vuosien myötä monet kulmat hioutuu ja yhdessä kokeminen tiivistää. Ihanaa, että kävitte kuuntelemassa. 😊

Maria kirjoitti...

Hyvä kirjoitus Hanna. Tärkeää asiaa. Vuosien myötä monet kulmat hioutuu ja yhdessä kokeminen tiivistää. Kiva, että kävitte kuuntelemassa 😊

Kaaponkammari kirjoitti...

Kiitos teille molemmille ja kiva kun jätitte merkin itsestänne. Se on tän jutun suola. Yhdessä kokeminen tosiaan tiivistää samoin kuin vaikeudet, niiden kanssa sitten eteenpäin.

Tää oli aika erilainen kokemus tässä arjen pyörteessä - hyvä sellainen. Kivaa viikonloppua!

Krisse kirjoitti...

Todella hyvä kirjoitus minustakin ja niin äärimmäisen tärkeästä asiasta. Itse olen eronnut ja varmasti osa syynä on ollut luovuttaminen ainakin jollakin tapaa. Myös ikä tuo tullessaan lisää järkeä ja asioihin suhtautuu eri tavalla. Tarkoitan, että nyt on valmiimpi kohtaamaan ongelmia ja kestää niitä paremmin sekä on valmis tekemään töitä niiden voittamiseksi.

Kaaponkammari kirjoitti...

Krisse: Sinä olet sitkeä nainen ja uskon tosiaan, ettet luovuta kovinkaan helpolla. Tsemppiä arjen rosoiseen rakkauteen ja kiitos viestistä.

Anonyymi kirjoitti...

Tää parisuhdeilta taisi olla Järvenpäässä- sain sinne kutsun ystävältäni ja olisin ottanut mieheni mukaan, mut oli joku pojan lätkäjuttu esteenä. GRRR!
Oli varmaan mahtava ilta!
Kiitos upeasta jutusta Hanna!
Hugs, Katariina ps parisuhteeseen pitää panostaa <3

Kaaponkammari kirjoitti...

Kiitos Katariina kannustavasta kommentistasi!!! Oli kyllä kiva ilta ja menen heti uudestaan, jos vielä tulevat tänne päin.